Kiinteistöjohtamisen ja kiinteistömanagementin mahdollisuudet kehittää innovatiiviset toimitilat
01.03.2012

1960- ja 1970-luvulla suomalaisten ahkeruus oli tärkein yksittäinen tekijä organisaatioiden liiketoiminnan kehityksessä. 1980-luvulla pääomamarkkinoiden avautuminen helpotti yritysten lainansaantia ja siten liiketoiminnan kehittymistä. 1990-luvulla teknologia oli tärkein yksittäinen tekijä liiketoiminnan kehityksessä. Menestyksemme 90-luvulla perustui tuottavuuden nopeaan kasvuun uuden teknologian ansiosta. 2000-luvulla on löydetty uudet menestyksen moottorit – luovuus ja innovatiivisuus. 2010-luvulta alkaen modernit toimitilat lisäävät luovuutta. Toimistotilat muuttuvat sosiaalisiksi kohtaamispaikoiksi, joissa tavataan kollegoita, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Miten saadaan toimitilat innovatiiviseksi ja tukemaan organisaation tuottavuutta?

Innovatiivisuudesta on tullut yhä tärkeämpi osa liiketoimintaa. Tuottamalla innovatiivisia tuotoksia yritykset pystyvät vastaamaan kilpailuun. Innovatiivinen toiminta vaatii henkilöstölle innovatiivisen toimitilan. Miten määritellään innovatiivinen toimitila? Googlen toimitilat ovat tunnettuja innovatiivisuudestaan. Toimitiloissa on paljon avointa tilaa, kalusteet ovat futuristiset ja toimitiloissa on käytetty raikkaita värejä. Innovointiin on tukitiloja, kuten pelihuoneita biljardipöytineen ja pelikoneineen, rentoutumistiloja säkkituoleilla ja riippumatoilla ja jopa liukumäkiä sekä kylpyammeita! Innovatiiviset toimitilat viestittävät myös asiakkaille yrityksen olevan toiminnassaan ajan hermolla.  Japanissa toimitiloihin tuodaan tuloilman mukana aromaterapeuttista parfyymia ilmastoinnin avulla ja tällä on todisteltu lisäävän innovatiivisuutta toimitiloissa. Kiinteistömanagerit voisivat testata tätä myös Suomessa….ehkä kuitenkin valvotuissa olosuhteissa.

Asiakkaiden ja henkilöstön ensivaikutelma toimitiloissa on visuaalinen. Hyvä tunnelma, avoimuus, värit, valaistus ja ergonomiset kalusteet luovat esteettisen, kannustavan, hauskan ja innovatiivisen toimitilan henkilöstölle. Viihtyisyys on kilpailuetu työvoimasta kilpailtaessa, sillä työntekijät haluavat viihtyä työpaikan toimitiloissa. Valinta uudesta työpaikasta voi ratketa toimitiloihin.  Kiinteistöjohtamisella voidaan vaikuttaa innovatiivisten toimitilojen suunnitteluun ja rakentamiseen. Innovatiivinen toimitila on tärkeä yrityksen henkilöstölle, sillä työympäristössä kuitenkin vietetään suuri osa ihmisen aikuiselämästä.

Mikko Lipponen TOIMITUSJOHTAJA

+358 50 5345 433
mikko.lipponen@mlrealestate.fi

Ota yhteyttä