Markkina-analyysi 2021
10.01.2022

Kaksi vuotta sitten korona muutti pysyvästi toimitilamarkkinan eikä paluuta entiseen ole. Toimistotyöntekijät ovat jo tottuneet kotoiluun, on enenemässä määrin isompi kynnys palata toimistolle, mikäli saman työn voi tehdä kotoa käsin. Yrityksille tämä kuitenkin luo haasteen ylläpitää yhteneväisyyttä ja tiimihenkeä , riski avainhenkilöiden lähtöön kasvaa. Tämän vuoksi on hyvä olla jokin houkutin saada työntekijät ainakin muutamana päivänä viikossa käymään toimistolla. Houkutteleva toimisto on tätssä oleellisessa asemassa. Toimiston tulisi olla mielekkäämpi vaihtoehto kuin jäädä etätöihin. Miten tämä tehdään? Tarjoamalla työntekijöille heille sopivin tapa työskennellä toimistolla. Lisäksi on hyvä panostaa yhteisiin tiloihin, kuten taukotilan viihtyvyyteen. Työntekijäkyselyiden mukaan yksi tärkeimmistä asioista työhön palaamiselle on maukkaan lounaan mahdollisuus. On tärkeää , että kiinteistössä on lounasmahdollisuus. Muita oleellisia asioita ovat liikuntamahdollisuus sekä helppo saavutettaavuus kotoa. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä sisäinen henkilöstökysely, kun uusia toimitiloja ollaan etsimässä.

Toimitilamarkkina on hyvin kahtiajakautunut ja polarisoitunut

Toimistojen osalta modernit ja oikein hinnoitellut tilat keskeisellä sijainnilla saavat helposti uudet käyttäjät. Sen sijaan huonokuntoiset toimitilat keskinkertaisella sijainnilla tyhjenevät.  Suosikkialueita toimistojen osalta on tällä hetkellä Helsingin keskusta, Hakaniemi, Ruoholahti , Kalasatama ja Pasila. Espoossa Keilaniemi sekä Leppävaaran alue. Vantaalla Tikkurila ja Aviapoliksen alue. Erityisesti Pasilan sekä Tikkurilan alueisiin kohdistuu voimakkaampaa kysyntää, mutta valitettavasti valmista modernia toimistotilaa on tällä hetkellä huonosti tarjolla. Toimistotrendissä haetaan monitilatoimistoa , jossa on panostettu yhteisiin tiloihin. Laadukas keittiö isolla kokoontumistilalla on must. Kirsikkana kakun päällä oma terassitila tai saunatilat.

Koronatrendinä on myös vuokrasopimusten pituuksien lyheneminen. Ennen koronaa solmittiin 5-10 vuoden vuokrasopimuksia toimistotiloista, nyt trendi on 3 – 5 vuoden vuokrasopimukset. Joissain tapauksissa jopa lyhyemmät vuokrasopimukset. Lyhyet vuokrasopimukset muodostavat haasteen, koska muutostöiden kustannuksia ei saada kuoletettua lyhyissä vuokra-ajoissa , joka johtaa vuokrien määrän nousuun. Myöskään uudiskohteita ei voida käynnistää lyhyillä maturiteeteillä. Kaiken kaikkiaan korona on tuonut epävarmuuden toimistotilojen tarpeeseen. Toimistojen alivuokraukset ovat lisääntyneet. Yritykset alivuokraavat osan tiloistaan, koska työntekijät jäävät kotitoimistolle.

Varastotilojen kysyntä on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Kysyntä kohdistuu erityisesti Kehä 3:lle ja tarkemmin ottaen sen keskialueelle. Varastotuotanto-tonteista on kova pula ja moni yritys onkin siirtynyt pohjoisemmaksi mm. Keravalle, Sipooseen ja Nurmijärvelle.  

 Noutovarastointi sekä verkkokauppa tarvitsee yhä lisää varastoneliöitä . PK-seudulla on nyt pula logistiikkakeskus-kohteista, joissa on korkeaa ja tehokkaan muotoista varastotilaa runsailla lastausaukoilla. Varastotiloja ei ole rakennettu samalla tavalla opportunistisesti kuin toimistotiloja, jää nähtäväksi, kuka käynnistää pelin. Nopeaa helpotusta uudiskohteet eivät tuo, sillä koko rakentamisprosessi vie aikaa pari vuotta.  Toimistovarasto-komboissa Pitäjänmäki ja Konala ovat edelleen suosiossa, mutta näillä alueilla tarjontaa on niukasti.

 

Mikko Lipponen TOIMITUSJOHTAJA

+358 50 5345 433
mikko.lipponen@mlrealestate.fi

Ota yhteyttä