Valinta Vuoden Toimitilavälittäjäksi
23.09.2021

Vuoden välittäjä yhdistää tarpeet ja tarjonnan

Mikko Lipponen on NCC:n vuoden toimitilavälittäjä 2020. Alan ammattilaisen näkökulmasta paras lopputulos syntyy, kun asiakkaan toiveet, tarpeet ja toimitilat kohtaavat joustavasti. Tässä yhtälössä välittäjällä on merkittävä rooli.

ML Real Estate Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä Mikko Lipponen on kunniakirjasta iloisen yllättynyt. NCC:n valintaan vaikuttivat mm. aktiivisuus, markkinatuntemus, asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen, kohteiden ja alueiden tuntemus sekä luotettavuus.

– Onhan tällainen huomionosoitus yrittäjälle hieno juttu, vuoden toimitilavälittäjä 2020 hymyilee. Lipponen on kiinteistöalan pitkän linjan ammattilainen lähes parinkymmenen vuoden kokemuksella.

– Hoidan työni luotettavasti ja asiakkaita aktiivisesti kontaktoiden. Pyrin selvittämään toimitilojen hakijan  toiveet ja tarpeet, jotta osaan tarjota juuri niitä vastaavia vaihtoehtoja. Paras lopputulos syntyy, kun kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, Lipponen tuumii.

Odotukset toimitiloja kohtaan ovat muuttuneet

Lipponen  valmistui kiinteistöalalle 2000-luvun alussa. Kokemusta karttui kokonaisvaltaiseen kiinteistöjohtamiseen ja kiinteistökonsultointiin erikoistuneissa tehtävissä, joissa pääsi tutustumaan alaan kattavasti. Vuonna 2007 Lipponen perusti oman yrityksen, johon hän siirtyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi 2011.

– Ala on muuttunut näinä vuosina paljon. Vielä 2000-luvun alussa töitä tehtiin lähinnä suomalaisille kiinteistökehittäjille, mutta 2000-luvun puolivälissä ulkomaiset toimijat tulivat vahvasti mukaan kuvaan. Samoihin aikoihin yrityspuistoja rakennettiin vauhdikkaasti, Lipponen kertoo.

– Kysyntä oli tuolloin kovaa ja yrityspuistojen uusiin toimitiloihin jopa jonotettiin. Tänä päivänä tilanne on erilainen, sillä tarjontaa ja vaihtoehtoja on reilusti tarjolla. Myös odotukset toimitiloja kohtaan ovat vuosien saatossa lisääntyneet.

Toimitilat ovat houkutteleva vaihtoehto etätyölle

Viime vuosina ovat korostuneet erityisesti ympäristöarvot, vastuullisuus ja kestävä kehitys. Korona toi kokonaisuuteen oman uuden näkökulmansa, kun työskentelytavat muuttuivat. Asiakkaat arvostavat nyt tilojen terveysturvallisuutta ja hakevat joustavia ratkaisuja, jotka elävät muutosten mukana.

– Toimitiloilta toivotaan taas enemmän suljettuja tiloja. Koppikonttoreihin ei kuitenkaan olla siirtymässä, mutta hyvä tasapaino syntyy, kun toimitiloista löytyy erikokoisia tiimitiloja, videoneuvottelutiloja ja avointa työskentelytilaa. Sydäntilana toimii kutsuva lounge- ja taukotila , Lipponen sanoo.

– Muutokset ovat tulleet osittain jäädäkseen, koska ihmiset ovat tottuneet etätöihin. Toimitilat eivät katoa minnekään, mutta niiden rooli  korostuu sosiaalisten kohtaamisten ja tiimityön paikkoina. Toimitilat tarjoavat hyvän syyn tulla työpaikalle sekä ergonomisen ja houkuttelevan vaihtoehdon etätyöpisteelle. Toimitilat ovat myös merkittävä rekrytointivaltti yrityksille, jotka kilpailevat parhaista osaajista.

Onnistunut lopputulos palkitsee välittäjän

Lipponen lukee työnsä parhaisiin puoliin kontaktit asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Kahta samanlaista työpäivää ei ole, sillä jokainen toimeksianto tai projekti on erilainen. Nopeimmin kaupat voivat syntyä jopa päivässä tai parissa, mutta keskimäärin hakuprosessi kestää puolesta vuodesta vuoteen. Mittavammissa hankkeissa voi vierähtää viisikin vuotta.

– Luottamuksen syntyminen on palkitsevaa ja prosessin onnistunut loppuunsaattaminen työn suola, Lipponen sanoo.

Tämän päivän toimitiloissa tärkeitä asioita ovat ympäristöarvojen ohella tilojen valoisuus, näyttävä huonekorkeus ja moderni talotekniikka sekä plussana omat terassit ja saunatilat. Lisäksi korostuvat riittävät pysäköintitilat, sähköautojen latauspisteet sekä polkupyörien säilytyspaikat sosiaalitiloineen.

”Ihan viimeisen päälle on kaikki sujunut”

Kasvavia yrityksiä, kuten it-taloja, houkuttavat Lipposen mukaan pääkaupunkiseudulla erityisesti keskusta, Hakaniemi, Kalasatama, Ruoholahti, Keilaranta ja Leppävaara. Vetovoimaisiin paikkoihin on helppo mennä ja liikenneyhteydet ovat monipuoliset.

– NCC:llä on hyviä kohteita loistopaikoilla. Jouheva ja erittäin hyvä yhteistyömme alkoi jo kymmenisen vuotta ja on jatkunut kiihtyvään tahtiin. Ihan viimeisen päälle on kaikki sujunut, Lipponen sanoo.

– Tässä työssä on tärkeää päästä nopeasti eteenpäin ja pystyä tarjoamaan asiakkaille sopivia kohteita. Onnistumisen kannalta NCC:n myyntitiimillä, markkinoinnilla ja kiinteistökehittäjille on yhteistyössä tärkeä rooli.

Mikko Lipponen TOIMITUSJOHTAJA

+358 50 5345 433
mikko.lipponen@mlrealestate.fi

Ota yhteyttä