VAPAIDEN TOIMITILOJEN MARKKINAKATSAUS VUOSI 2014
16.02.2014

VAPAAT TOIMITILAT TOIMISTOTILAT TOIMISTOTILOJA  HELSINKI ESPOO VANTAA MARKKINAKATSAUS KIINTEISTÖTRANSAKTIOT JA VAPAAT TOIMITILAT PÄÄKAUPUNKISEUTU (HELSINKI ESPOO VANTAA)

Kiinteistötransaktioiden osalta vuosi 2014 tulee olemaan arvioiden mukaan kasvun vuosi Suomessa. Suomen pitää saada kansainvälisiltä markkinoilta lisää investointeja. Kansainvälisten sijoittajien mielestä Suomen etu Pohjoismaihin verrattuna on  euroalueeseen kuuluminen. Vuonna 2013 ulkomaiset kiinteistösijoitukset Suomeen olivat 0,7 miljardia euroa, ja niiden osuus koko volyymistä oli 30 prosenttia. Koko transaktiovolyymi Suomessa oli 2,3 miljardia euroa, mikä on korkein luku sitten vuoden 2008. Vertailuna Euroopan kiinteistömarkkinan vuosivolyymi on noin 140 miljardia euroa.

Vapaiden toimistotilojen määrä kasvoi pk-seudulla ja toimistotilaa on nyt vapaana noin 1,1 miljoonaa m2. Keskimääräinen vajaakäyttöaste on noin 10 %. Uudistoimistotilaa pääkaupunkiseudulla valmistui noin 40.000 m2.  Helsingin ydinkeskustan toimistovuokrien  prime-vuokrataso on nyt alle 31/€/m2/kk. Ydinkeskustan ulkopuolella toimistotilojen keskivuokra on hieman alle 20 /€/m2/kk. Ruoholahden, Keilaniemi–Kehä I:n ja Leppävaaran alueiden toimitilojen vajaakäyttöasteen nousu päättyi syksyn 2013 aikana. Nokialta tyhjeni toimistotilaa Karaportissa yli 50 000 m2. Tämän vuoksi Espoossa vajaakäyttöaste nousi 20 prosenttiin. Aviapolis-toimistoalueen toimistotilojen vajaakäyttöaste on noussut ja on nyt yli 16 %. Suurin yksittäinen syy tähän on Finnairin pääkonttorin muutto uusiin tiloihin.

Vapaiden liiketilojen määrä kasvoi, mutta vajaakäyttöaste on edelleen alhainen, 3,5 prosenttia . Viime vuoden lopulla toimintansa aloittivat Kauppakeskus Kaari, Kauppakeskus Ainoa sekä Kauppakeskus Liila. Liilan vapaita liiketiloja voi kysyä meiltä.

Teollisuus- ja varastotilan vajaakäyttöaste pääkaupunkiseudulla on 6,1 % . Suuri syy on varastotilojen käytön siirtyminen  pois pääkaupunkiseudulta lähikuntiin, kuten Sipooseen.

Lähde: Catella

Mikko Lipponen TOIMITUSJOHTAJA

+358 50 5345 433
mikko.lipponen@mlrealestate.fi

Ota yhteyttä